top of page

Шоколад

Място:

Radviliškis, Šiauliai (Литва)

Дати:

януари – март 2017

Екип:

 

Ala Beliajeva

Nadežda Bessarab

Процесът на учене е подкрепен и от други учители в гимназия Šiauliai „Santarvės“

Участващи организации:

 

Училищен клуб „Толерантност“ на основно училище Radviliškis Gražinos

Гимназия Šiauliai “Santarvės”

Global Citizens’ Academy

Процесът на учене:

 

Учебните дейности, насочени към изострянето на чувствителността на младите хора към глобалните проблеми в производството на шоколад, са организирани като част от процеса на учене в глобалната лаборатория на основно училище Radviliškis Gražinos и гимназия Šiauliai “Santarvės”. Този процес включва поредица от упражнения от неформалното образование, които помагат на участниците да се запознаят по-детайлно с реалностите в производствения процес на шоколада. Чрез упражненията младите хора се запознават с положението на държави и хора, участващи в производството на шоколад, като дискутират проблеми, свързани с равенството и справедливостта в този отрасъл. Дейностите включват прожектиране на филма „Тъмната страна на шоколада“ и участие в играта „Справедлив шоколад“. Идеята на тази симулация е да се разберат проблемите около отглеждането и продажбата на какао, както и концепцията за справедлива търговия. Участниците са разделени в малки групи, като всяка група се опитва да спечели колкото се може повече пари чрез продажбата на какаови зърна, които изработва. Две от групите работят в режим на справедлива търговия, което им позволява да търгуват на постоянни цени и им носи бонуси за проекти, с които да подпомагат местната си общност. В края на упражнението участниците трябва да решат как да използват печалбата си за развитието на своите общности.

Процесът на учене включва също дейност за проучване, в която участниците изследват достъпа до продукти на справедливата търговия в местните супермаркети в своите градове.

Друга дейност предвижда посещение на музея на шоколада в шоколадовата фабрика “Rūta” в Šiauliai, където участниците имат възможност да се запознаят по-подробно с историята на шоколада и сами да направят шоколадови сладки.

Дейностите са организирани отделно във всяко от двете училища, но следват една и съща логика.

 

Резултатите:​

Процесът на учене подпомага участниците от двете училища да развият и подобрят широк кръг от компетенции за глобално гражданство. Те се запознават по-добре със сложните взаимозависимости, произтичащо от консумацията на шоколад, като подобряват познанията си за правата на човека. Чрез различните обучителни дейности младите хора подобряват и критичното си мислене, което е демонстрирано чрез начините, по които поставят под въпрос равенството и справедливостта в рамките на производствения процес на шоколад.

Участниците демонстрират своята солидарност и съчувствие с производителите на какао. Наблюдение на реакциите на младежите показва, че те са по-чувствителни към несправедливите ситуации в производствения път на шоколада.

Накрая, но не и по важност, участниците подобряват уменията си за общуване и сътрудничество, тъй като имат възможност да споделят работата и отговорността помежду си, за да постигнат обща цел.

Моменти от GlobaLab

Цитати:

Иска ми се да имаше повече продукти на справедливата търговия в литовските супермаркети

Участник от местна глобална лаборатория в Литва

Научих, че производствената линия на шоколада е много дълга и има своята сладка и горчива страна

Участник от местна глобална лаборатория в Литва

Научих се да бъда учтив и да слушам другите

Участник от местна глобална лаборатория в Литва

Please reload

bottom of page