Шоколад

Място:

Radviliškis, Šiauliai (Литва)

Дати:

януари – март 2017

Екип:

 

Ala Beliajeva

Nadežda Bessarab

Процесът на учене е подкрепен и от други учители в гимназия Šiauliai „Santarvės“

Участващи организации:

 

Училищен клуб „Толерантност“ на основно училище Radviliškis Gražinos

Гимназия Šiauliai “Santarvės”

Global Citizens’ Academy

Процесът на учене:

 

Учебните дейности, насочени към изострянето на чувствителността на младите хора към глобалните проблеми в производството на шоколад, са организирани като част от процеса на учене в глобалната лаборатория на основно училище Radviliškis Gražinos и гимназия Šiauliai “Santarvės”. Този процес включва поредица от упражнения от неформалното образование, които помагат на участниците да се запознаят по-детайлно с реалностите в производствения процес на шоколада. Чрез упражненията младите хора се запознават с положението на държави и хора, участващи в производството на шоколад, като дискутират проблеми, свързани с равенството и справедливостта в този отрасъл. Дейностите включват прожектиране на филма „Тъмната страна на шоколада“ и участие в играта „Справедлив шоколад“. Идеята на тази симулация е да се разберат проблемите около отглеждането и продажбата на какао, както и концепцията за справедлива търговия. Участниците са разделени в малки групи, като всяка група се опитва да спечели колкото се може повече пари чрез продажбата на какаови зърна, които изработва. Две от групите работят в режим на справедлива търговия, което им позволява да търгуват на постоянни цени и им носи бонуси за проекти, с които да подпомагат местната си общност. В края на упражнението участниците трябва да решат как да използват печалбата си за развитието на своите общности.

Процесът на учене включва също дейност за проучване, в която участниците изследват достъпа до продукти на справедливата търговия в местните супермаркети в своите градове.

Друга дейност предвижда посещение на музея на шоколада в шоколадовата фабрика “Rūta” в Šiauliai, където участниците имат възможност да се запознаят по-подробно с историята на шоколада и сами да направят шоколадови сладки.

Дейностите са организирани отделно във всяко от двете училища, но следват една и съща логика.

 

Резултатите:​

Процесът на учене подпомага участниците от двете училища да развият и подобрят широк кръг от компетенции за глобално гражданство. Те се запознават по-добре със сложните взаимозависимости, произтичащо от консумацията на шоколад, като подобряват познанията си за правата на човека. Чрез различните обучителни дейности младите хора подобряват и критичното си мислене, което е демонстрирано чрез начините, по които поставят под въпрос равенството и справедливостта в рамките на производствения процес на шоколад.

Участниците демонстрират своята солидарност и съчувствие с производителите на какао. Наблюдение на реакциите на младежите показва, че те са по-чувствителни към несправедливите ситуации в производствения път на шоколада.

Накрая, но не и по важност, участниците подобряват уменията си за общуване и сътрудничество, тъй като имат възможност да споделят работата и отговорността помежду си, за да постигнат обща цел.

Моменти от GlobaLab

Цитати:

Иска ми се да имаше повече продукти на справедливата търговия в литовските супермаркети

Участник от местна глобална лаборатория в Литва

Научих, че производствената линия на шоколада е много дълга и има своята сладка и горчива страна

Участник от местна глобална лаборатория в Литва

Научих се да бъда учтив и да слушам другите

Участник от местна глобална лаборатория в Литва

Please reload

© 2015-2017 by BRO TIME. Proudly created with Wix.com

This project has been funded with support from the European Commission. This website reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.